EDGECAM gebruiker in beeld: Metalo Zaandam

Bedrijfsinformatie

Opgericht: 1976
Werknemers: 22 vaste medewerkers

Producten: Reparatie Onderdelen voor automotive, off-shore, voeding, grafisch, etc.

Machines:
Bridgeport VMC1000
Dahlih MCV1350
TOS Retos CNC
Tiger
Meerdere Padovani's

Geschiedenis en aankoopeisen

Precies 30 jaar geleden, op 1 april 1976 startte machinebankwerker Jan Fruijtier met 900 gulden, een draaibank, een souterrain en zijn vakmanschap een eigen bedrijf. Dat was het begin van Machinefabriek Metalo te Zaandam. Inmiddels wordt het bedrijf geleid door de tweede generatie Fruijtier. Wat ooit als eenmanszaak begon is nu uitgegroeid tot een bedrijf met bijna 25 werknemers en een zeer divers machinepark. Metalo richt zich voornamelijk op het snel maken van reparatieonderdelen voor een zeer brede klantenkring, waaronder de automotive-, off-shore-, voedings- en grafische industrie.

Door de diversiteit in klanten en producten en de toenemende vraag van klanten om een snelle service te bieden, was het noodzakelijk te investeren in nieuwe technologieën. Daarnaast kwam het steeds vaker voor dat ingewikkelde producten niet meer handmatig en met SuperDraft te programmeren waren. Na het evalueren van de markt hebben ze EDGECAM gekozen, geleverd door Widenhorn Industriële Automatisering BV te Rhoon.

De EDGECAM oplossing

"De doorslaggevende factor voor EDGECAM was de gebruiks-vriendelijkheid en een belangrijk item was het dripfeeden van NC-code voor de machines met Fanuc-sturing " zegt Martin van de Starre, programur bij Metalo. EDGECAM kon na aanschaf zeer snel in bedrijf worden genomen. "Direct na de driedaagse cursus en installatie kon ik het eerste product programmeren, zo gebruiksvriendelijk was en is het pakket", vervolgt Martin van de Starre. Na die tijd worden alle producten voor de draai- en freesbanken met EDGECAM geprogramerd.

De voordelen waren direct merkbaar. Niet alleen konden producten vele malen sneller geprogramerd worden, ook was het mogelijk producten te maken, zelfs vanaf een Solid die voorheen onmogelijk waren te programmeren. "Als ik het goed heb geprogramerd, dan weet ik 100% zeker dat mijn machines goed lopen" zegt Martin van de Starre. En door de nieuwe strategieën die mogelijk waren met EDGECAM draaien de machines ook een stuk efficienter, doordat de cyclustijd soms 2 á 3 keer korter is. Het gevolg hiervan is dan ook dat zich nieuwe klanten hebben aangediend, met producten waar voorheen nee moest worden verkocht. EDGECAM heeft dus duidelijk de voordelen gebracht die bij aanschaf verwacht waren.

Sinds de aanschaf van EDGECAM in 2001 heeft Metalo altijd beschikt over een Serviceabonnement bij Widenhorn en dat heeft in de jaren veel voordelen geboden. "Als ik er even niet uitkom dan bel ik met de SupportDesk en dan wordt het vaak aan de telefoon direct even uitgelegd. De nieuwe versies die we een paar keer per jaar krijgen maken EDGECAM ook steeds beter." Bij de nieuwe versie wordt door Metalo ook graag gebruikt gemaakt van een update training of een hands-on training, zodat de nieuwe functionaliteiten niet alleen aanwezig zijn, maar ook goed gebruikt worden.

De Toekomst 

Het bedrijf Metalo staat aan de vooravond van een verhuizing naar een nieuw te bouwen pand in Zaandam. Gezien de toenemende groei zal het machinepark in de nabije toekomst ook uitgebreid worden. Als eerste zal er een nieuwe draaibank komen. "Of EDGECAM alle machines binnen Metalo aanblijft sturen.... zeker weten!" zegt Metalo directeur Marcel Fruijtier. "De zekerheid dat alles goed werkt op de machines is erg belangrijk, zeker als het snel moet."

In het kort 

 • Programertijd enorm verkort
 • Voorbewerken gaat 4 tot 5 keer sneller
 • Als het in EDGECAM goed geprogramerd is, werkt het voor 100% zeker op de machine
 • Door EDGECAM geen speciale gereedschappen meer aanschaffen voor schuine kanten
 • 2-3 keer snellere cyclustijden door intelligente bewerkingsstrategieën
 • NC-code vanuit 3D Solid zeer snel en automatisch te genereren.
 • Veel profijt van nieuwe strategieën als Trochoidaal frezen
 • Aantal NC-code fouten is enorm verminderd door EDGECAM
 • Gebruikmaken van update-training en hands-on training biedt veel voordelen
 • Positieve contacten met andere gebruikers in Zaandam
 • Aansturing van alle machines

 
 Klantcommentaar

"EDGECAM is gewoon een wereldpakket!"

Martin van de Starre


 
 

 

Previous